Temanummer

Temanummer

Jag började denna lediga fredag med tidig frukost. Jag satte i mig en kanna mokakaffe och läste svenskan till detta. Svenska Dagbladets fredagstidning är trevlig läsning må jag säga.

 

I dagens "reporter för en dag" gick stafettpinnen över till göteborgsgruppen Midaircondo som intervjuade kompositören Steve Reich.

 

Och det verkade vara någon form av Göteborg-/havstema. På uppslaget efter har Jenny Damberg, a.k.a indietanten, skrivit något prosaliknande om göteborgspop. Hon snöar in på hamnar, sjömän och deras kostymer, Evert Taube, Henrik Berggren och Håkan Hellström, för att sluta upp i dagens hyllning till brittisk klubbmusik.

 

Men lustigt nog känns inte kopplingen helt långsökt. Likheten mellan sjömän och testosteronstinn popmusik från götet känns ganska logisk ändå. Hon lyckas namedroppa alla de band som utgör soundtrack till dagens Göteborg. Det är The Tough Alliance, Studio, Air France, Boat Club med flera.  

Musiken det handlar om är drömsk och eskapistisk pop med elektroniska inslag. Ena halvan av Boat Club (Magnus Wahlström) slänger ur sig det fina citatet: "Charmen med att drömma är ju att vara kvar i eländet". Och om det inte vore för det att Göteborg är Göteborg, skulle jag gärna bosätta mig där, i en liten stuga vid kusten och lyssna på göteborgsk popmusik.

 

Dagens Krogguide har ramlat in på Den gamle och havet, som även den jobbar efter havstema. Slutligen avrundas fredagens kulturdel med Andres Lokkos fredagskrönika. Som vanligt handlar den inte om så mycket alls, Lokko bor kvar i London, droppar lite namn och allting är sig likt.


Länkar:
http://www.svd.se/
http://www.myspace.com/boatclub
http://www.myspace.com/theairfrance
http://www.myspace.com/sstudio
http://www.sincerelyyours.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback