bilder


Dagens utsikt från sängen.


Gotham City.


Igår var vi och tittade på lägenhet, på andra sidan gatan.


Igår visade de en dokumentär om den kinesiska militärens firande av folkrepubliken kina. Varje årtionde. Läskig precision. Ett befäl pekade och flinade över hur mycket kläder soldaterna hade på sig i 40 graders värme. Kolla solbrännan, alla hade den... Och så beordrade han några soldater att visa sina trasiga fötter och petade lite på blodiga blåsor och sprickor. 


Och idag tittade vi på Ice Age 3. Med helt gälen textning. De hoppade över ord och ersatte vissa med synonymer...

fredagskväll


60 cl Tsingtao, 3-4 kronor, middag för två, 22 kronor.

Idag är det onsdag. Men det känns som fredag... Imorgon är det 60 år sedan folkrepubliken Kina bildades. Detta innebär stort kalas och att vi är lediga från skolan en vecka. Imorgon kommer det typ vara parader och fyrverkierier och kinesisk prakt hela dagen. Och vi åker till Camillas halvt okända moster vilket ska bli mycket spännande. Ikväll, om Camillas onda mage tillåter, blir det Jeans Team! Tysk mjukelectronica, live! I Shanghai!

Japansk bufféI helgen lyxade vi och åt Japansk buffé. För 170 pix fick man äta och dricka hur mycket man ville. Även om jag lyckades proppa i mig en hel del sushi och annan rå fisk tror jag inte att jag lyckades äta upp pengarna. Men vi beställde in dubbla efterrätter, så det var värt det ändå.

restaurantAjisen Ramen, som McDonald's, fast i Kina. Alltså nudlar istället för burgare.

gränd


MånkakaMånkaka. Vi fick en massa inlagda grönsaker och jox av Camillas morfar. Och månkakor! Den här hade nån sorts söt bönfyllning. Kan inte riktigt bestämma mig för om den var god eller bara lite underlig. Tecknet (?) på ovansidan indikerar antingen på kakans fyllning eller önkar lycka.

Tydligen har månkakor med nån sorts höstfestival, som infaller typ nu, att göra. Tydligen är det mitten av hösten nu, vilken kanske stämmer. Idag hade jag långbyxor på mig.

sida 1 av 119


A.

16:e våningenMiddag på 16:e våningen, utsikt över Pudong. Högsta byggnaderna från vänster till höger; Shanghai World Financial (på ritbordet världens högsta byggnad men när den väl var klar var den bara tredje högst, snopet) Jin Mao Tower och The Pearl - TV-tornet.

LägenhetHäromdagen var vi och tittade på lägenheten här ovan. Kvinnan som visade lägenheten bar solglasögon för att hon hade en stor blåtira över ena ögat. Stabilt. Vi har under veckan velat lite fram och tillbaka, hyran är lite över budget. Men den ligger i ett helt ok område, bara lite för långt bort. Har haft kvinnan på halsen i flera dagar, hon skickar kryptiska sms och är konstigt inställsam. Så imorgon ska vi gå och titta på en lägenhet mitt i smeten istället, och kanske bli flatmates...

I kylskåpet


Intimt lägenhetsletande

Såå, jag och C har lite smått börjat leta efter en lägenhet. Det går rätt långsamt. Men igår fick jag det här mailet från en tjej:

hi, Martin, I did have one, so want to show you around if availiable, so that is why I sent you the msg asap, hope you can touch me soon..

Hade inte räknat med ett så intimt bemötande. Samma tjej sa när jag ringde till henne: - Your name is Martin? That's good. I like Martin!


Björnfest

På fredag har skolans nordiska sällskap (mestadels bestående av kineser) välkomstfest.

-Notice: 1.The Nordic Society will provide the snacks and soda as well as some bear(but not that much), so if you want to have fun with bear, you are supposed to bring some with you.

Får se om jag går. Björnar har aldrig riktigt varit mitt gebit.

RegnIdag har det regnat. Hela dagen. Den regnade när jag gick till skolan och det regnar nu när jag går och lägger mig. Godnatt.

Kinesisk hamburgareFör några dagar sedan upptäckte vi denna lilla godbit. Den kinesiska hamburgaren. Serveras i något som liknar pitabröd. Den starka har en fyllning bestående av strimlat nötkött och grön chili och är på gränsen till vad en nordbo som jag klarar av att äta. Den mindre starka varianten påminner mest om en torr kebab uan grönsaker och sås och är rätt trist. Men den starka! Riktigt götte! 6:- kronor kostar den.

Salvador DalíSå här ser det ut i Kina när man visar Salvador Dalí-skulpturer för vad jag gissar är miljontals kronor...

Elevated Road

På väldigt många ställen går det motorvägar över de mindre markburna vägarna. Ibland undrar man hur de får ihop allt...

stök


containermade

regn

Idag regnar det som faen. Fick tipset av en klasskompis att alltid ta med sig ett paraply. Fram till och med januari. Kul.

fisheyeDet är rätt vanligt med akvarium här. Akvariet ska helst vara lite för litet eller helt sakna inredning, som guldfiskens glasskål högst upp. Akvariet ovan är från restaurangen intill hotellet. Den stora fisken kan simma två gånger sin egen längd... Tror det har nåt med tur och lycka att göra.

baozi

I Kina äter man inte (till mitt stora förtret) ostmacka till frukost. Istället äter man typ rissoppa med salta grönsaker. Rissoppa är precis vad det låter som. Soppa på ris. Lite som risgrynsgröt, gjord på bara vatten och ris. Och så äter man baozi. Det betyder typ bulle och är små vita ångbakade degknyten med olika fyllningar, typ grönsaker, nudlar, kött osv.

heja sweden!Måste erkänna att jag saknar kaffe. Eller det finns ju kaffe här. Typ Starbucks. Men saknar svenskt kaffe. Mitt kaffe. Hade jag orkat hade jag laddat upp bilder på kinesiskt krubb, men jag orkar inte. Måste öva tecken...

hej gotland!


fett me kredd >>> fett me keff

Idag köpte jag en tidning som heter Urban. Den kostade 16 kronor. Det är rätt billigt med tidningar och magasin här i kinaland. Urban iallafall, en häftig tidning, om häftiga människor, häftiga urbana saker och sånt. Problemet är att den är på kinesiska så jag förstår intet. Men får nöja mig med att titta på de fina, färgglada bilderna.

PS. undrar var detta kommer sluta. Jag har köpt ett par lila sneakers, klippt mig hos en japansk frisör, köpt en tidning som handlar om urbana trender (sneakers och fixies). Och jag har börjat snegla på de där små japanska plastfigurerna en butik nere i tunnelbanan säljer...

coffee n' booksNån bookaffär på nån gata i galleridistriktet typ. Sålde fashion mags och grafisk design- och fotoböcker. Och hade ett kafé. Helt plötsligt kändes Illyskylten rätt så lockande...

21:43

Ganska behagliga kvällar nuförtiden. Nånstans över tjugostrecket. Fortfarande runt 30 och brännande sol på dagarna. Nu:


Efter pluggetSlutade tidigt idag. Gick hem till hotellet. Kläckte en öl, öppnade en chipspåse och tittade på det enda jag förstår av kinesisk tv; basket. Dom visar mycket basket här på sportkanalerna. Och damvolleyboll. Och just nu en del snooker också.

My new japanese friendsMina nya japanska vänner. Ajisen Ramen, japanska nudlar och HL Sushi... japansk sushi... Egentligen lite dyrare snabbmatställen, men vad gör väl det...


random


Skolentrén by night, från insidan.


Meny. Med bilder.


Maten vi beställde. Alla mätta och glada - mat+dricka för 60 spänn delat på tre personer.


Igår var vi på Wal-mart. Där har de prima jeans, 50 kronor paret. Men jag köpte en dvd-spelare av märket vrtek, nån sorts underärke till Sony. Kvinnan som vaktade dvd-avdelningen pekade på ett Sonyklistermärke och sen på priset (199:-), hon pratade kinesiska och jag engelska och ingen förstod ett ord av vad den andra sa. Men Sony ät ju bra skit, och 200 spänn för en dvd-splare är ju inte mycket att orda om. Så vi gick hem och tittade på In the mod for love.

everyday convenience


fruktstund


Opening ceremonyKlockan 900 befann jag mig i en proppfull aula i Guang Hua Tower, den östra flygeln på de båda tornen. Öppningsceremonin var inte så mycket ceremoni. Efter att ha stått i givakt i fem minuter och genom spruckna högtalare lyssnat på skolans "nationalsång" drog genomgången av regler och ansökningsanvisningar av residence permit igång. På kinesiska, engelska, koreanska och japanska. Det tog 2,5 h. Det var väl ungefär lika kul som det ser ut på bilden.

Öppningsceremoni!Skolområdet. Första bilden är vad man möts av när man entrar huvudentrén. En tio meter hög Mao-staty. Sen är det Fudan Towers, skolområdets huvudbyggnader och stolthet. Har märkt att det finns syyykt mycket cyklar på skolområdet. Alla cyklar omkring på för små damcyklar, fattar inte, och alla cyklar rostar till döds verkar det som pga det fuktiga klimatet. Jag som vill köpa en cykel!

Imorgon är det öppningsceremoni. Skolan tyckte det var en bra idé att lägga den klockan nio. En söndagsmorgon...


SuntorySuntory Beer - inte så jävla god. Men släcker törsten om inte annat. Den var minst sagt billigare än vad den smakade gott. 15 spänn för ett sexpack. Undrar vad den ännu billigare Reeb-ölen smakar - ett sexpack för en tia.

Nä det blir nog patriotiskt Tsingtao eller möjligtvis Asahi i fortsättningen.

OT: kinesiska KitKat smakar illa. Snickers är ok.

1000 tecken

Det räcker med att kunna en sisådär 1000 tecken för att klara sig bra i Kina. I kollektivtrafiken. Enligt Camilla. Kul.

Tunnelbanan år 2020.

misc.


På väg från flygplatsen.


Tv-tornet The Pearl, kapsylöppnaren och random andra hus.


Vatten.


The Bund, sett från Pudong.


Gränd.


Ordnat kaos?


Bilar, väntar på något.


Dis.


Mer dis.


Byggarbetare bygger byggnadsställning. Ofta är de i bambu, men här i stål.


Självklart utan säkerhetslinor och annat tjafs.


Ett tjugovåningshus. Med kolonner. På alla tjugo våningar. För att man kan, antar jag.


Utsikt från hotellrum.

By night


På parkeringen bakom hotellet.


People Square.


Folk på Nanjing Dong Lu.


Utsikt.

bugsCamilla dödade, en i min smak lite för stor, insekt på toaletten.

Expo20102010 är det världsutställning här i Shanghai. Under parollen Better city, better life ska Kina visa upp Shanghai. Med denna blå, lite smått konstiga maskot. Av denna anledning byggs det en hel del i stan också...

JackieNär jag har svårt att välja shampoo brukar jag tänka vad skulle Jackie ha gjort? Som tur är finns det ett shampoo han rekommenderar.

drinks&eats


Kändes bra att fylla kylskåpet med kinesisk öl. Tsingtao, eller typ tjingdao som det uttalas för ickekantoneser.


Kinesik colaburk. Typ keu-ku-keu-lö. Betyder ungefär den svalkande drycken.


Middaag+öl för tre, 90:-


Dim sum - någon sorts räkknyten...

Billigt?

Ungefär en vecka lyckades vi hålla oss borta från ostsmörgås. Häromdagen var vi på City shop för att förse oss med bröd, smör och ost. City shop säljer västerländska varor som importerats till Kina. Vad sägs om ett halvkilo tyskt kaffe? 130 kronor. Eller när man får riktigt stora cravings på flingor, runt hunkan så är de dina.