Dagens Citat."Han kommer dö i själslig förtappelse."

- Alice Timander

Utsikt - View

View

Med uppenbar känsla för stil

Med uppenbar k?nsla f?r stil

Häromdagen, på bussen hem från skolan, tjuvlyssnade jag på ett samtal. Det var lite spännande och förbjudet sådär och om sanningen ska fram blev jag lite rädd.

 

De som bjöd så vackert på sig själva och så gärna delade med sig av sina fina fritidaktiviteter var ett gäng 15-åringar. Höga på snus (dom hade tryckt in 2-3 portionspåsar var) satt de spottandes och exalterades över att dom skulle åka på "box". Detta visade sig betyda att dom skulle åka och slåss med andra överenergiska ungdomar.  

 

Är det något jag ogillar så är det osnutna tonårskillar. På något sätt fann jag detta smått tragikomiskt. Jag funderade på att ringa polisen. Ena killen som var någon form av ledare för gruppen hade egentligen fått en läkartid för att gå och se över sin nackspärr, men "va fan, man bangar ju inte en fight".

 

Jag fick en gratis snabblektion i det här med att slåss under ordnade omständigheter. De pratade lite om fotboll, Djurgården, Hammarby, AIK, deras olika firmor och om någon topboy som hade blivit ihjälslagen förra veckan. Om jag förstod det hela rätt så är det jävligt häftigt att vara topboy, eftersom det lät på dom andra som om en topboy inte kunde dö.


Men, hursomhelst. Detta får mig lite smått långsökt att skriva några rader om boken jag håller på att läsa: Med uppenbar känsla för stil - ett reportage om manlighet av Stephan Mendel-Enk.

Stephan Mendel-Enk jobbade för fotbollsmagasinet Offside när han skulle göra ett reportage om huliganism och dess våld. Detta resulterade senare i en bok där han lotsar läsaren genom mansideal och tar huliganer, Andres Lokko och Mikael Persbrandt till hjälp.

Det är en intressant samhällsskildring, men mest av allt åtnjuter jag alla små anekdoter...

"Han hade haft en hockeyklubba i näven. En firmakille hade ryckt den ifrån honom och knäckt den över hans nacke. Andra hade tryckt in glas, flaskor, och brinnande mashaller i hans ansikte. Han hade rest sig och försökt fly men fått en hoppkick i bröstet. /.../ Jag glömmer aldrig synen när vi åkte därifrån. Han satt mot väggen och hyperventilerade. Helt täckt av stearin."

Apropå huliganvåld...

The Tough Alliance

The Tough Alliance

I dagsläget är det dessvärre sällan jag utsätter mina öron för ny musik. De senaste skivköpen som kan räknas på ena handens fingrar råkar vara något med Bowie, något med Prince och 20 år gamla sjutumssinglar.

 

Men för att råda bot på detta tog jag förra veckan på mig mina favoritchinos (för övrigt mina endaste) och åkte in till stan. Jag ville ha något roligt, något spännande, något man kunde dansa till.

 

Således lämnade jag Bengans på Drottninggatan med The Tough Alliance senaste i handen, som blivit min till det facila priset av 129 riksdaler.

 

A New Chance är TTA's tredje album i ordningen. Debuten New School kom 2005 och följdes upp av den något underliga instrumentalresan Escaping your ambitions som sammanlagt trycktes i 1000 ex, hälften CD hälften LP.

 

Nu är de alltså återigen tillbaka med ett album så som vi känner igen dem. Singeln First class riot är en svängig poplåt som känns igen från debuten. På hemsidan står det att läsa att det är en traditionell poplåt, med en traditionell popvideo och att Henning Fürst och Eric Berglund låtsas vara två traditionella popartister. Förutom den här låten och inledningsspåret Something special känns inte skivan särskilt rolig alls. Tyvärr.

 

Det var kul för två år sedan, nu förväntar i alla fall jag mig något nytt. Det kanske är jag som är hård och trendängslig, men det känns inte helt fräscht år 2007.

 

Likt kollegorna i Air France (låten Never Content) har man på skivan med arabiska referenser. Skivan börjar och avslutas med något som kan liknas bönerop(?) och framsidan täcks av arabiska tecken. Där våldsförskönandet och huliganhyllningarna tar slut, tar tydligen arabromantiserandet vid.

 

Men när allt kommer omkring, när solen letar sig in mellan persiennerna och sommaren snart är här förstår jag att detta (precis som New School) kommer bli ett fint soundtrack till en dag på stranden.

 

Och i alla fall jag kommer gå och nynna "you're worth something special, you're worth something real"...


2001: a space odyssey

image263

Igår tittade jag på 2001: a space odyssey. En mycket vacker film. Den måste varit sådär lagom fantastisk när den kom 1968. Den är nästan 40 år gammal, men jag fascineras och förundras ändå över hur den är filmad. Ibland kom jag på mig själv med att undra över hur de filmat vissa scener, långt innan dagens datoranimationer var möjliga.

Men ibland blev filmen lite väl arty till och med för mig. De långa konstpauserna med pretentiös musik kunde gärna fått vara något färre till antalet.

Middag

Middag

Dagens låt

image260
Dagens låt: Astrud Gilberto - Here's that rainy day (Koop remix)


Idag har jag invigt min regnjacka och köpt en poncho.
Nu ska jag laga mat.

Dagen i ord

image259

Under ett år lånas det cirka 60 miljoner böcker, cds och dvds på Sveriges bibliotek. Idag stod jag för tre av de lånen, två skivor och en film. Jag hade tänkt låna 2001: a space odyssey, men eftersom den såklart inte fanns lånade jag Tarnation istället, producerad av Gus van Sant. Filmens totala budget uppgick till $218,32 vilket inte ens är en bråkdel av vilken som helst svensk actionfilm. Av den tjocka texten på framsidan att döma är filmen "ett mästerverk".

Idag har jag för ovanlighetens skull suttit och läst Nöjesguiden. Det hade kanske inte varit lika roligt om jag inte haft sällskap av en flaska Starobrno, en mycket god öl. Jag hann läsa lite om neograbbighet innan jag la tidningen åt sidan.

Just nu sitter jag och dricker cappuccino gjord på något smaksatt kaffe, irish cream coffee tror ja det var. Det låter mycket mer metrosexuellt än vad det var gott.


Temanummer

Temanummer

Jag började denna lediga fredag med tidig frukost. Jag satte i mig en kanna mokakaffe och läste svenskan till detta. Svenska Dagbladets fredagstidning är trevlig läsning må jag säga.

 

I dagens "reporter för en dag" gick stafettpinnen över till göteborgsgruppen Midaircondo som intervjuade kompositören Steve Reich.

 

Och det verkade vara någon form av Göteborg-/havstema. På uppslaget efter har Jenny Damberg, a.k.a indietanten, skrivit något prosaliknande om göteborgspop. Hon snöar in på hamnar, sjömän och deras kostymer, Evert Taube, Henrik Berggren och Håkan Hellström, för att sluta upp i dagens hyllning till brittisk klubbmusik.

 

Men lustigt nog känns inte kopplingen helt långsökt. Likheten mellan sjömän och testosteronstinn popmusik från götet känns ganska logisk ändå. Hon lyckas namedroppa alla de band som utgör soundtrack till dagens Göteborg. Det är The Tough Alliance, Studio, Air France, Boat Club med flera.  

Musiken det handlar om är drömsk och eskapistisk pop med elektroniska inslag. Ena halvan av Boat Club (Magnus Wahlström) slänger ur sig det fina citatet: "Charmen med att drömma är ju att vara kvar i eländet". Och om det inte vore för det att Göteborg är Göteborg, skulle jag gärna bosätta mig där, i en liten stuga vid kusten och lyssna på göteborgsk popmusik.

 

Dagens Krogguide har ramlat in på Den gamle och havet, som även den jobbar efter havstema. Slutligen avrundas fredagens kulturdel med Andres Lokkos fredagskrönika. Som vanligt handlar den inte om så mycket alls, Lokko bor kvar i London, droppar lite namn och allting är sig likt.


Länkar:
http://www.svd.se/
http://www.myspace.com/boatclub
http://www.myspace.com/theairfrance
http://www.myspace.com/sstudio
http://www.sincerelyyours.se/


Gaggia Classic

Gaggia Classic

Camillas pappa fick en knäpp och köpte en espressomaskin, en Gaggia Classic.
Mitt första smygförsök till att göra kaffe på en riktig maskin resulterade i så här mycket crema:

79399-255

Kanske inte Sostastandard direkt, men ett gott första försök.

Tillägg: Detta oskyldiga inköp kommer leda till att jag inom en snar framtid
går döden till mötes i form av en koffeinförgiftning.


The Tough Alliance


First class riot

Idag släpper The Tough Alliance sin nya skiva.
Den här gången gör dom det i chinos och Barbourjackor,
till soundet av delfinskrik.

Någon form av kvasirecension eller liknande
lär dyka upp inom en snar framtid här på bloggen.

BBC reporter losing it!
BBC rocks! Detta är BBC-reportern John Sweeney.
Han är lite kinkig på en scientolog.
Jag gillar den delen där han slutar skrika och lugnt frågar:
Do you understand?
För att att sedan fylla på med ännu en skrikkavalkad.

Nice.


Fujiya & Miyagi Ankle Injuries


TestbildTestbild


Andy Warhol

Andy Warhol

Ny T-shirt.
Andy Warhols sargade torso.
Fotograferad av modefotografen Richard Avedon.

Extra!!! Extra!!!

Extra!!! Extra!!!


Ikväll börjar återigen Ricky Gervais andra barn, Extras, på TV.
Tiden är 21.30 och kanalen är nummer ett.
I kvällens avsnitt syns även Orlando Bloom,
snyggingen från Sagan om ringen och alla de där piratfilmerna.

Kaffeebohnen

Kaffeebohnen
Och så var cirkeln sluten...

Köpte kaffe av den mysiga tetanten på Himalaya i Hötorgshallen.
Hon sa att dessa mellanrostade bönor, Yuigachette,
var lagom runda i smaken och att kaffet blev härligt fylligt.

Upp till bevis!

Viva Italia!

Var häromdagen på Nivå 22 för att få min månatliga dos Norrlands Guld. Kanske inte vettigaste stället att gå till i studentskivetider, men vad göra. Jag fick i alla fall åka därifrån, sällskapad av en lättklädd tjej i famnen. Och det är ju nice. Skämt åsido, italienska Rodeo är lite mer vågad än den svenska. Här bjuds det på bröst redan på framsidan och i mitten av tidningen sitter den medföljande pinup-affischen. Helnaken snygg tjej på ena sidan, svettig armhåla tillhörandes en man på andra.

79399-248
Lättklädd pinup-tjej.


Någon dag senare fyndade jag en snygg scarfs secondhand. Made in Italy, 100% siden, i ett vackert grafiskt mönster. Jo jag tackar. Nu är det bara till att hooka upp med lite nya kaffebönor så slipper jag åka till Italien i år, jag har redan uppnått min kvot.  

79399-247
Hey, snygg scarfs!

UV Protection

UV Protection

Fick dessa med posten idag. Enligt gratismagasinet Rodeo har de redan varit buzz,
blivit hype, för att sedan bli backlash på den hypade buzzen,
detta utan att egentligen ha haft sitt stora genombrott.

Ibland gör man nog bäst i att inte följa trender.

!!!

!!!

Och som ursäkt för all text i tidigare inlägg,
slänger jag upp en bild på min förtjusande käresta.

Puss

Jacques Your Body

Jacques Your Body


För någon vecka sedan, när jag varit på Myrorna åkte jag hem med en vinylsingel. Helt ovetandes om hur musiken lät hade jag köpt The Jack That House Built, av Jack ?n Chill (1987). Anledningen till köpet? Ordet Jack.

 

Väl hemma visade det sig såklart vara en sjusärdeles bra skiva. Den drog mot ett housigt, slow disco-håll och var producerad av Sonic Graffiti. Vilket namn, bara en sån sak. På A-sidan var det radio edit, på B-sidan var det dubbed-mix

 

För att upprepa min bedrift befann jag mig igår återigen på Myrorna. Denna gång fisk jag syn på skivan Color Me Badd (I Wanna Sex You Up) av New Jack City från 1991. Även denna gång var ordet Jack orsaken till inköpet. Och även denna gång hade jag rätt.

 

Även denna singel var ett dansant och trevligt slow disco-äventyr. För de vokala inslagen på detta musikaliska underverk stod någon solbränd Los Angeles-bög som oade sig fram till refrängen I wanna sex you up.

 

Så slutsatsen blir ju att ordet Jack är en kvalitetsstämpel på musik. Finns ordet med i gruppnamnet eller låttiteln är man safe, det blir inte fel.

   

thesartorialist

Tthe Sartorialist är på turné i Europa och har för tillfället landat i Stockholm. Och han verkar gilla vad han ser. Han är faktiskt lyrisk över stockholmarnas känsla för feeling och har skrivit en hyllningshaiku: Tailored, sexy, punky, hipster, funky .

Lite otippat känns det dock, att killen som gillar stil och välskräddat gillar den svenska huvudstaden.


http://www.thesartorialist.blogspot.com/